10 greșeli de virtualizare des intalnite

Virtualizarea poate da oricui dureri de cap dacă nu este corect configurată și gândită.
Iată primele 10 greșeli și cum le veti putea preveni.

Desi deseori discutam despre virtualizare ca o tehnologie de ultima ora insa nevoia de progres tehnologic este aproape la fel de veche ca si calculatorul, datand din anii 1960. Portarea unui sistem de operare, portarea unor aplicatii sau baze de date pe o alta masina probabil va fi întotdeauna o cerință în  industria IT. Virtualizarea este folosită pe PC-uri, servere și cloud client, precum și în tehnologii aparent necorelate, cum ar fi emularea jocurilor, care este, în esență, doar o altă formă de virtualizare.

  • 1) Numar de procesoare virtuale alocat exagerat de mare
  • 2) Acordarea catre VM de mai mult RAM decât este necesar
  • 3) Asigurarea unui mix de medii de stocare: de rotatie vs. solid
  • 4) Atentie la curatenia sistemului de hosting
  • 5) Depasirea cadrului de licentiere
  • 6) Virtualizarea folosita si atunci când nue necesara
  • 7) Virtualizarea pe hardware-ul antic
  • 8) Setarea si uitarea caracteristicilor setate
  • 9) Nu ajungeti sa faceti controlul periodic
  • 10) Crearea VM-urilor zombie

 

 

No.  1.  Numar de procesoare virtuale alocat exagerat de mare

Multi vor echipa cu entuziasm un rack de servere cu un numar exagerat de procesoare, pr principiul ca fiecare VM cu două nuclee vCPU ajuta la "multitaskingm care este important" sau "Ei bine, performanța va fi cu siguranță oribilă cu un singur nucleu - nu mai suntem cu 15 ani in urma"

Dar realitatea este contrarie. Mai întâi, oferind fiecărui VM un număr imens de procesoare virtuale, limitați numărul de VM pe care le poate suporta serverul fizic.
În al doilea rând, uitați-vă la ceea ce aveți cu adevărat nevoie să faceți cu acest VM. Instalați și testați aplicația sau serviciul pe care doriți să îl executați virtualizat pe hardware "real". Apoi întrebați-vă: "Am nevoie pentru această aplicație două nuclee? Folosește cu adevărat puterea CPU-ului tot timpul? "Dacă răspunsul este negativ, atunci limitati echiparea.

În al treilea rând, există aspectul îngrijorator al timpului de CPU in rezerva: cu cat creste numarul de vCPU. Cu atat este mai probabil ca VM să fie în starea "CPU ready", blocand procesorul dvs. real de la alte sarcini pentru a asta in rezerva.

 

No. 2. Acordarea catre VM de mai mult RAM decât este necesar

Același principiu enuntat anterior este valabil și pentru memorie! S-ar putea să vă gândiți că dând mașinilor dvs. virtuale o memorie suplimentară de câteva gigaocteți înseamnă că nu va rămâne fără resurse.

În realitate, nu ar trebui să oferiți mai multă memorie RAM decât are cu adevărat nevoie. O medie de 2 până la 4 GB de memorie este arhisuficienta pentru un mediu de lucru necesar angajatilor cu sarcini de birou uzuale – browsing, mediul Office, aplicatii ERP, CRM, atâta timp cât utilizatorii nu fac multe multitasking sau lucrează cu fișiere mai mari.

Comparați performanța și utilizarea în timp a sistemului, si ajustati memoria alocata pentru VM la necesarul real uzual. Dar asigurați-vă că delta dintre utilizarea reală a memoriei active a VM și memoria totală pe care ați atribuit-o este redusa.

 

No. 3. Asigurarea unui mix de medii de stocare: de rotatie vs. solid

Da, (solid state device) SSD-urile sunt exact ce aveti nevoie pentru încărcările de virtualizare datorită vitezei lor ridicate și a latențelor ultra-scăzute. Daca bugetul nu va permite furnitura SSD, atunci ramaneti 100% pe solutia HDD (hard-disk drive)

100% inseamna sa faceti o alegere. Nu amestecați cele două optiuni. Altfel cand functioneaza intr-un mix, SSD-urile nu vor functiona decat la viteza redusa a HDD-urilor pentru ca operatiunile cu memoria vor implica ambele tipuri de hardware.
Rezultatul final este că beneficiul de performanță SSD a fost aproape inutil.

 

No. 4. Atentie la curatenia sistemului de hosting

Asigurați-vă că serverul dvs. de virtualizare este o mașină dedicată și nu o incarcati cu alte aplicatii. Un server de virtualizare ar trebui să ruleze un lucru și soar acesta: virtualizarea.

Nu există nicio valoare în încercarea de a face un sistem dublu. Da, înțeleg motivația: ați plătit o sumă de cinci sau chiar șase cifre pentru hardware și doriți să o faceți cât mai mult posibil. Dar este o greșeală. Nu încercați să transformați o astfel de putere în stație de lucru personală, pe un server de e-mail sau pe o mașină cu functionaliotati media-video. Va afecta performanta masinilor virtuale pe acre le deschideti ulterior.

No. 5. Depasirea cadrului de licentiere

Nu doriți să descoperiți că aveți o amendă neplăcută de la ultimul audit atunci când cineva descoperă că ați depășit licențele VM disponibile.
Mai degrabă, asigurați-vă că responsabila de infrastructura știe despre licențierea atât pentru sistemele de operare pentru clienți, cât și pentru cele de hosting, precum și pentru toate aplicațiile instalate.

Amintiți-vă, o licență este, de obicei, legată de un subansamblu hardware. Dacă acel hardware se mișcă sau se schimbă (ceea ce se întâmplă pe VM-uri cu o regularitate), aveți o problemă legală de rezolvat.

Aveți nevoie de îndrumări cu privire la modul de gestionare a licențelor? Acest calculator la îndemână ar putea ajuta. Deci, face cercetare adecvată. Discutați cu distribuitorul dvs. sau cu partenerul dvs. integrator IT pentru a afla ce licențe aveți nevoie.

 

No. 6. Virtualizarea folosita si atunci când nue necesara

În unele cazuri, aveți nevoie in exploatare de caracteristicile sau performanța unei mașini "reale". Indiferent cât de multă virtualizare și hardware server a avansat de-a lungul anilor, aplicațiile grele sau serviciile GPU care necesită dongle hardware specific nu funcționează de obicei într-un mediu virtual.

Apoi este problema recurentei de complexitate. Așa cum am spus mai devreme, un mediu virtual este mai dificil de depanat, deci dacă nu aveți nevoie de el, nu il creati.

Orice aspect de mare finete spre exemplu reglarea ceasului intern al masinii virtuale raportat la ceasul masinii reale la nanosecunda poate cauza erori ample si in timp prabusirea unui sistem complex virtualizat – spre exemplu un sistem de tranzactionare.

 

No. 7. Virtualizarea pe hardware-ul antic

Nu porniti d ela premiza ca economisiti buget si pastrati serverul vechi de 10 până la 15 ani in timp ce doriți să virtualizați o duzină de clienți Windows 10 pentru încărcări masive. Planificați-vă înainte și asigurați-vă că hardware-ul dvs. este compatibil pana la capat pentru ceea ce va propuneti.

Fiecare generatie de procesoare poate sustine o anumita clasa de sarcini in exploatare

No. 8. Setarea si uitarea caracteristicilor setate

Tratați mașina dvs. virtuală așa cum ați trata o mașină fizică. Nu asigurați un mediu bine reglat și credeți că puteți exoploata pe o perioadă nedeterminata fara ajustari.

Da, sistemul dvs. de hosting nu este real, dar asta nu înseamnă că nu are nevoie de nici o formă de mentenanta. Verificați monitorizarea performanțelor sale, verificați logurile, actualizați aplicațiile instalate și asigurați-vă că toate serviciile de securitate ale clienților sunt functionale.

 

No. 9. Nu ajungeti sa executati controlul periodic

În mod ideal, performanța executării unei sarcini specifice într-un mediu virtual ar trebui să fie cât mai apropiată de performanța executarii sale pe o mașina nativa. Pentru a testa dacă ați realizat acest lucru, executați repere care seamănă foarte mult cu ceea ce încercați să faceți. Dacă este în bugetul dvs., utilizați SPECv pentru a măsura performanța finală a mediului virtual virtualizat într-o varietate de scenarii din lumea reală.
Asigurați-vă că vizitatorul și sistemul de operare hosting sunt configurate cât se poate de identic. De exemplu, într-un scenariu de benchmarking, ar trebui să restricționați resursele RAM și CPU ale mașinilor hosting (prin BIOS / UEFI sau diverse utilitare de configurare) pentru a se potrivi cu cea a mașinii de hosting pe care intenționați să rulati operatiunea. Repetați testele de trei până la cinci ori pentru a elimina spații de performanță accidentale sau interferențe.

No. 10. Crearea VM-urilor "zombie"

Implementați un sistem adecvat de debarasare atunci când nu mai aveți nevoie de un VM. Mediile virtuale sunt absolut fantastice pentru testarea software-ului sau serviciilor, cum ar fi o linie de aplicații specifice unei afaceri, pentru o săptămână sau o lună, pentru a vedea dacă este posibil să se extindă în întreaga companie.

Și evaluarea iese bine, desigur, cu excepția faptului că administratorii uită uneori aceste mașini. Nu închid sistemele sau chiar le lasă in fucntiune  pentru totdeauna. Acest lucru se întâmplă frecvent în organizații mai mari, unde resursele sunt multe și ieftine, iar comunicarea departamentală se estompează (deci este întotdeauna responsabilitatea altcuiva de a continua).

Nu uitați: orice VM instaurat, chiar și atunci când nu rulează, consumă resursele masinii fizice. Nu lăsati VM-urile să se transforme în masini "zombie" digitale.

Articol preluat de pe site-ul HP Enterprise, [ www.hpe.com ->insights ].

Doriti sa virtualizati integral zona IT operational Dvs. ?

Cronus, partener Gold Cisco Romania va pune la dispozitie experti cu un portofoliu bine documentat in domeniul tehnologiilor Cisco pentru intreprinderile mici si mijlocii, care au experimentat in numeroase proiecte finalizate solutii cu larg impact in progresul clientilor respectivi.

Va cream un cadru propice demararii programului dvs. personalizat de digitalizare a opertiunilor din companie. Faceti primul pas, un audit absolut necesar al tehnologiilor Cisco care impacteaza pozitiv organizatia dvs., in 2018.

 

 

No Comments Yet.

Leave a comment